The Funeral of Milk
The Funeral of Milk it is an hour fifteen minute documentary that deals with a food event that has brought together three milk producers, two chefs and a consumer to contemplate the death/end of the Catalan milk industry. It is the end of a cycle where the unpasteurized milk from a small family-run farm has stopped supplying small restaurants in the Ripollés region with milk. After working for more than thirty years in milk production, Gemma Galian and Xavier Gironès have had to close their business due to various factors, mainly because of the unsustainability which affects the milk sector. They finally said goodbye to their life-long project of milking cows.
This project is described in a short film which records the meal and lays special emphasis on the conversation between the different guests. There are two traditional cuisine restaurant owners, three dairy farmers and a domestic consumer. They discuss the situation of the dairy industry and the impact its disappearance will have on the region socially, economically and environmentally. It will also affect the food sovereignty of consumers and the gastronomic heritage of Catalonia.
The "Milk Funeral" is the result of Liam's initial steps in the field of food design and also his final project before graduating from Elisava's design degree.
Project: Final degree project in Food Design.
University: Elisava, the Design and Engineering Faculty.
Project mentored by: Mariana Eidles, Raquel Llaberia, Eloïse Vilaseca, Anna Majó & Jordi Roca.
Colaboration: Celler de Can Roca, FEM Coliving, Unió de Pagesos, Dones Món Rural, Mas el Lladré, Mas la Folcrà, Can Jepet, Can Jordi Restaurant i Queviures.
Participants: Eva Martinez Picó, Marina Puigcorbé, Xavier Moret, Marc Xifra, Jordi Vila, Xavier Gironès
Filming crew: Pau Padrosa, Gerard Roca, Alex Mas
Photography: Rosa Borrell @Rosaborrell_
Colorist: Isaac Farrés
Year: 2022
Marina Puigcorbé
Mestra de professió, la Marina va decidir fer un gir a la seva vida per posar-se al capdavant de la petita explotació familiar de vaques lleteres del Mas el Lladré, al municipi de les Llosses.
On desenvolupen un model d’explotació diferent del convencional. Un model propi de la manera de fer dels seus avis: les vaques pasturen i dormen al camp, només mengen farratge sec i pinso vegetal i entren a quadra excepcionalment per a munyir. A més, les vaques s’encarreguen de netejar el bosc.
A partir de la seva llet, des de Mas el Lladré s’elaboren, ells mateixos, els làctics: llet fresca, iogurts, flams, formatge, mató, pastís de formatge, etc. Que acaben venent a la mateixa comarca del Ripollès i a les comarques veïnes.
Marc Xifra
En Marc gestiona, juntament amb el seu germà, l’explotació familiar de Can Gener, a la Plana de la Selva, província de Girona. La llet de la seva explotació va a cooperativa i és comercialitzada a través de Llet Nostra. Per altra banda, en Marc és responsable nacional del sector de la llet de la Unió de Pagesos. Ha exercit altres alts càrrecs dins de la Unió, ha estat responsable de la Selva i el Gironès i a la vegada, és el president de l’associació de criadors de Frisona de Girona. Finalment, i a escala estatal, forma part de l’executiva del sindicat de la Union de Uniones.
Gestiona un tipus d’explotació més avançada tecnològicament, mitjançant uns robots que permeten automatitzar l’acció de munyir.
Eva Martinez Picó
L’Eva gestiona un petit restaurant a Espinavell anomenat Can Jordi. Va obrir divuit anys i comenta que des dels inicis ha intentat fer cuina del territori mitjançant el producte local. També fa referència a la cuina de subsistència, ja que la considera l’arrel de la tradició gastronòmica de casa. A través de les seves receptes, intenta transportar el paisatge del territori al plat, explicant una història a través del menjar
L’Eva manté un contacte molt estret amb l’entorn així com amb diferents iniciatives i accions per a reivindicar el territori i el seu desenvolupament. Entre moltes altres, és presidenta de l’Associació Cuines de la Vall de Camprodon.
Xavier Gironès
En Xavier, juntament amb la Gemma, han gestionat la petita explotació familiar de vaques lleteres durant més de trenta anys. Situats a Sant Pau de Segúries, han pogut comercialitzar la seva llet a través de la venda directa al consumidor i servir a més de 20 restaurants i comerços a més d’una fundació dedicada a l’elaboració de formatges.
Ha estat la suma de diferents factors, però principalment la falta de rendibilitat econòmica, que han empès a la Gemma i en Xavier a prendre la decisió d’abandonar la producció de llet. Havent d’acomiadar-se del seu ramat, que malauradament haurà d’anar a escorxador, i de la llarga relació amb tots aquells restaurants.
Xavier Moret
En Xavier Moret i la seva família han estat, durant més de dos anys, consumidors habituals de llet del Mas la Folcrà. Vivint a Camprodon, municipi proper a l’explotació, setmanalment s’apropen a la granja per a comprar la llet crua que, en arribar a casa, bullien per al seu consum directe i l’elaboració de receptes.
Tant ell com la seva dona intenten defensar el producte de proximitat així com la pagesia i l’agricultura de la zona. Valors que inculquen als seus fills.
Jordi Vila
En Jordi Vila és cuiner i propietari del restaurant de Can Jepet situat a Setcases. Un restaurant de tercera generació que aposta per donar valor tant al producte com als petits productors de la zona.
Finalment, i a través de la seva cuina, Can Jepet intenta que els seus comensals acabin valorant i apreciant el bon
producte de proximitat que surt de la terra del Ripollès.